Mayıs 12, 2015

La Liga, ya hiç bitmezse...


Takvimler Mayıs ayını gösterdiğinde tatlı bir yorgunlukla birlikte, finale gelmenin hüznü yaşanır liglerde. Konu La Liga olunca hiç bitmesin derim içimden. Son iki haftası kalmış İspanya Ligi bu sezon gerçekten de hiç bitmeyebilir. Futbolun tepesinde, yayın gelirlerinin paylaşımı konusunda büyük bir savaş var, bu savaşın belki de en masum tarafı her zamanki gibi futbolun emekçileri.

Bu duruma nasıl gelindi kısaca özetlemek gerekirse;

İspanya'da La Liga ve Segunda'dan sorumlu LFP ile tüm ulusal liglerden ve milli takımdan sorumlu, hakemleri atayan, cezalara karar veren RFEF iki ayrı kutup olarak İspanya Futbol Liginin tepesinde oturmaktalar. Yayın gelirlerinin paylaşımı ile ilgili olan yeni yasanın, alt liglerdeki takımların ve oyuncuların yararına olmadığını savunan RFEF başkanı bu yasayı imzalayan LFP ile büyük restleşme halinde. İspanya Futbolcular Birliği AFE de bu yasayı protesto etmek için 16 Mayıs'tan itibaren grev kararı aldı. Bu karara RFEF de uyarak 16 Mayıs'tan itibaren İspanya'daki tüm futbol karşılaşmalarını durdurdu.

Bu karşılaşmaların durması demek 17 bölgesel federasyona bağlı 600 binden fazla futbolcu ve 30 bin maçı etkileyecek. 

Dün ve bugün AFE ve LFP arasında yapılan görüşmelerde herhangi bir sonuç alınamadı. TV gelirlerinin dağıtıcısı konumundaki ve yeni yasayı imzalayan LFP, futbolcular birliğine her ay düzenli olarak gelirlerin ödeneceğine, futbolcuların emeklilikleri için bir fon oluşturulacağına, 3. lige ve kadın futboluna daha fazla gelir ayrılacağının garantilerini verdi. Ne yazık ki bu iki birlik arasındaki toplantıda RFEF bulunmadı.

LFP tüm bunlar üzerine grevin yasa dışı olduğuna dair mahkemeye çağrıda bulundu. Ulusal Mahkeme yarın (çarşamba) konunun taraflarını duruşmaya çağırdı. Yarın çıkacak sonuca göre ya erteleme kalkacak, ya da liglerin durması kesinleşecek. Bir üçüncü seçenek olarak grev yasadışı olarak kabul edilirse işler hepten kördüğüm olabilir. Çünkü RFEF karşılaşmalara hakem atamayacağını açıkladı.

İspanya adına büyük bir karmaşa yaşanıyor şu günlerde. La Liga'nın hiç bitmeyebileceğine dair de söylentiler var. "Keşke  hiç bitmese La Liga" derken istediğimiz bu değildi elbette. Umut ediyorum ki "bitsin artık bu lig" tümcesini kurdurmayacaklar bizlere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder