Haziran 22, 2016

Euro 2016 Grup D Analizi


Şampiyona başlamadan önce /http://tahminekip.com/ sitesinde yayımlanmıştır.

Çek Cumhuriyeti

Çekler Grup birincisi olarak Türkiye’nin de olduğu gruptan finallere kalmayı başarmışlardı. Bu kadar dominant bir takımları var mı diye sorarsanız. Ben olduğunu düşünmüyorum. Duran topları çok iyi kullanan bir oyun yapıları var. Yaratıcı oyuncu olarak hala Rosicky’e bel bağlayan bir takımın gol şansları da ya kenardan taşıyacakları toplar ve buralarda bulacakları serbest atışlar oluyor. Bunlara önlem alındığı sürece Çekleri durdurmak zor değil. Çünkü takım savunmalarında yeteri kadar iyi değiller.

Hırvatistan

Hücum bölgesi kusursuz bir takım. Dengeli oynamayı da başarıyorlar. Yaratıcı yıldızları fazla. Modric veya Rakitic’ten biri kötü oynarsa, sahneye Kramaric veya Perisic çıkabiliyor. Mandzukic Kovacic gibi yıldızlar kenarda bile bekleyebilir. Hırvatistan’ın gol noktasında eksiği yok, fazlası var. İspanya ile birlikte gruptan çıkma adına başı çeken ilk takım olduğunu söylemek zor değil.

Türkiye

Gruptan çıkma şansımızı son maçın son dakikasına bırakarak buraya geldik. Tabi ki şanslıydık, ancak bu şansı kendimizin yarattığımızın da altını çizmek gerek. Maçlara sakin bir atmosferde hazırlanıyoruz. Kadro ile ilgili bazı olumsuz durumlar olmasına karşın hava gayet pozitif bir şekilde ilerliyor. Hatta Fatih Terim’in bile bu olumlu havadan sıkıldığını söyleyebilirim. Takımımız mükemmel değil. Ancak takım halinde hareket etmeleri en büyük avantajları. Bu gruptan çıkmak bile bence başarı olacaktır. İspanya’yı bir kenara koyarsak Hırvatistan ve Çekler son 10 yılda sürekli karşılaştığımız ekipler. Birbirimizi tanıyoruz. 2008 sonrası elemelerde karşılaştık ve bizden intikamlarını aldılar aslında. Fakat büyük bir turnuvada o dönemden sonra ilk kez karşılaşacağız. Psikolojik üstünlüğümüz illa ki olacaktır. Özellikle maçların son bölümleri bizim adımıza daha baskın geçmeye yakın. Ofansif olarak daha güçlü olan Hırvatlara karşı ilk maçı yapıyor olmamız da bence avantaj. Çünkü olumsuz bir sonuç sonrası yaratılacak negatif hava bizi daha fazla kamçılar. Hırvatlarla gol düellosuna girebilirsek eğer zaten gruptaki konumumuz da az çok belli olur. Yani her iki durumda da Hırvatistan maçının ilk maçımız olmasını avantaj olarak görüyorum. Turnuvalarda herşey olur ve oturmuş bir takımımızın olması umudumuzu da yüksek tutuyor.

İspanya

İspanya artık yediğinden fazlasını atarak ilerlemek zorunda. Hala sıkıcı bir futbol oynuyorlar. Fakat Del Bosque iki sürpriz ismi kadroya alarak belki takımı biraz hızlandırabileceğinin sinyalini verdi. Kim o isimler; Nolito ve Lucas Vazquez. Her ikisi de mükemmel bir sezon geçirdi. Hala çok iyi durumdalar ve formdalar. İkisi de skora yönelik, hem skor bulan hem de yaratan oyuncular. Bu oyuncular sahada olursa tiki taka’nın modern versiyonuna biraz yaklaşması gerek artık Del Bosque’nin. Futbol bu kadar hızlanmışken sen pasla oyun kurayım dersen zaten Nolito ve Lucas’a gerek yok. “İspanya gol yemiyor” neden yediğinden daha fazlasını atar diyorsun diye sorulabilir. Eski İspanya ile karşılaştırınca, Xabi Alonso Xavi ve Sergio Bosquets’li orta alan göbeği topu kaptırmadığı gibi, rakiplere çok az oynama şansı verdikleri anlarda da çok etkin kesicilik görevleri üstleniyorlardı. Del Bosque tek önlibero Bosquets ile oynamayı tercih ediyor. Bu da kalelerinde daha fazla pozisyon demek üstelik 3. bölgede o ezbere pasları artık yapamıyorlar. Çünkü altyapıdan beri birlikte oynamaya alışkın bir takımları yok. Yeni yaş gruplarından karma olan bir ekipleri var. Iniesta ve Fabregas’ın taşımaya çalışacağı bir takım kuruyor Del Bosque. Nolito ve Lucas gibi isimler de çözücü olacaklar. İspanya pozisyon vermeden ilerleyemez. Gruptaki her maçta gol yeme potansiyellerini yüksek görüyorum. İlk maçı hücum olarak düşük seviyedeki Çekler’le yapacak olmaları bir avantaj. Gruptan çıktıktan sonra onları taşıyabilecek orta saha oyuncularına sahip değiller. Gruptaki müsabakalarda da bunu net bir şekilde göreceğiz. Iniesta ve Fabregas ya da yedekleri Thiago fizik olarak hazır olmadıklarının ve ilerleyen turlar için zayıf kalacaklarının işaretini illa ki verirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder